LAPSEN KIRJONEULELAPASET 7 Veljeksestä

  • koko noin 4-5 v.

279317.jpg

langanmenekki

  • 7 Veljestä tummanpunaista noin 25g
7 Veljestä vaaleanpunaista noin 25g

puikot

  • sukkapuikot 3,5mm ja 4mm

vasemman käden lapanen

  • Luo ohuemmilla puikoilla 36s vaaleanpunaisella ja neulo 3 krs 2o2n-joustinta
  • Ota työhön tummanpunainen lanka ja neulo joustinta sillä 3krs. Jatka raidoitusta kunnes varressa on yhteensä 6 raitaa (lisää viimeisellä kerroksella joka puikolle 1s).
  • Vaihda työhön paksummat puikot ja aloita kuvioneule kaavioiden mukaan. Puikoilla 1 ja 2 neulotaan kaavion 1 mukaan ja puikoilla 3-4 kaavion 2 mukaan. Muista tarkkailla neuloessasi että työn nurjalla puolella eivät langat kiristä neuletta liikaa!
  • Kun kuvioneuleen korkeus on 12 krs, neulo, kunnes puikolla 2 on jäljellä 8s. Neulo 7 s erivärisellä langalla peukaloa varten, palaa takaisin ja neulo nyt eriväriset silmukat uudelleen kuvion mukaan. Jatka kuvioneuleita, kunnes olet neulonut kaavion 2 mukaista mallikertaa 3 kokonaista kuviota (tai kunnes etusormi peittyy).
  • Tämän jälkeen aloitetaan kärkikavennukset niin, että puikkojen 1 ja 3 alussa kavennetaan ylivetokavennus (nosta 1s neulomatta, neulo 1o ja vedä nostettu s neulotun ylitse), ja puikkojen 2 ja 4 lopussa kavennetaan 2s oikein yhteen. Kavennukset tehdään joka kerroksella. Nyt myös puikoilla 2-3 neulotaan kaavion 1 mukaista kuviota. Ole tarkkana kavennusten kanssa, että värit toistuvat keskiosassa oikein. Kun joka puikolla on jäljellä 2s, katkaise langat ja vedä molemmat langat samanaikaisesti silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.
  • Pura peukalon kohdasta erivärinen apulanka, ja poimi samalla silmukat langan ylä- ja alapuolelta kolmelle puikolle. Myös molemmista sivuista poimitaan yhdet silmukat reikien ehkäisemiseksi, mutta ne kavennetaan heti pois. Peukaloon tulee siis 15s. Neulo kunnes peukalo peittyy melkein kokonaan, ja kavenna sitten joka puikon lopussa 1s. Tee kavennukset joka kerroksella, kunnes puikoilla on jäljellä enää 1s. Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi, pujota ja päättele nurjalle.

279345.jpg

Oikean käden lapanen neulotaan peilikuvaksi, ja tällöin peukalo tulee 3.puikoin alkuun.

  • Vinkki: Värejä vaihtamalla malli soveltuu sekä tytöille että pojille.

Kämmenpuolen kuviointi ei ole varsinaisesti omani. Se on varmasti joku "yleinen kansanperinteinen malli", ja toistuu hyvin monissa lapasohjeissa. Itse muistan että mummuni teki sitä jo silloin kun olin ihan pieni ja kuljin mummun tekemissä vanttuissa.